Organisering af de uorganiserede?

Idrætten i Danmark er organiseret i store nationale organisationer, som fx DIF og DGI, der primært finansieres af ministerier som fx Kulturministeriet. Flere af dem arbejder også på at få organiseret de uorganiserede idrætter som fx skateboarding. Skateboard.dk tager et hurtigt kig på et par af dem, der er ved at køre sig i stilling som skateboardorganisation og ser på, hvad deres formål er.

De store nationale organisationers eksistens afhænger af den statsstøtte, som de modtager. De har derfor et behov for at retfærdigøre deres eksistens over for deres bidragsydere, så de kan bibeholde støtten. Støtten udgør for enkelte organisationer mere end 300 mio. kr. årligt. En måde at gøre sig berettiget til støtten, er ved at repræsentere så mange idrætsudøvere som muligt.

Skateidræt, der dækker skateboard, løbehjul mv., er i 2016 opgjort til den fjerde største idræt blandt danske børn. Derfor har skateboardingen også organisationernes interesse. Så lad os tage et kig på at par af disse organisationer og se hvad de arbejder for.

GAME

GAME betegner sig selv som en gadeidrætsorganisation. Den gadeidræts, som GAME favner er stort set alt, der kan sættes street foran fx street soccer, street handball, street view og  så skateboarding, som en af de idrætter, der er så street, at de ikke behøver at putte street foran. GAMEs formål, som de kalder mission, er at skabe varige sociale forandringer gennem gadeidræt for børn og unge. Deres langsigtede mål er, at alle børn og unge skal have adgang til idræt og kultur. De arbejder derfor ikke for at forbedre forholdene for de idrætter, som de repræsenterer, men anvender idrætterne som et middel til at opnå deres mål. Dermed har de ikke nødvendigvis en interesse i at gøre forholdene bedre for gadeidrætten. Det kom også til udtryk, da de uden videre kamp opgav at have skateboarding på deres Streetmekka i Aalborg. Målet her var ikke at skabe bedre forhold for udøverne – skaterne – men at skabe en facilitet, der gør det muligt for GAME at nå de social udsatte.

DGI

DGI har også spillet sig på banen. DGIs mission er at styrke de frivillige foreninger som ramme om idræt med vægt på fællesskab, udfordring og sundhed for at fremme foreningslivets folkeoplysende kvaliteter. DGI vil med foreningen som udgangspunkt engagere flest mulige i idræt. De fleste danske skatehaller er på en eller anden vis knyttet an til en skateboardforening, så DGIs vision passer måske udemærket ind i hallivet. Men spørgsmålet er hvor mange skateboardforeninger, der er medlem af DGI?

DGI har sammen med DIF skabt visionen 25-50-75, hvor 75% af befolkningen skal være aktive i 2025, heraf 50% i foreningerne. Så det gælder for DGI om at få folk op af sofaen, op på brædtet og ind i den lokale forening. For at vinde gadefolkets gunst, har DGI etableret DGI Street. Med DGI Street ønsker DGI at forene den traditionelle danske idrætskultur og selvorganisering. De skriver blandt andet at deres vision er, at gadeidrætten står centralt placeret i en grundlæggende nytænkning af den danske idrætstradition baseret på progressive engagerende fællesskaber i forhold til unge. Vi arbejder på at gadeidrætten skal medvirke til, at fysisk aktivitet bliver en naturlig del af størstedelen af danske unges hverdag. Så skateboardingen skal medvirke til at unge er aktive. Igen skal skateboarding tjene et højere formal – Denne gang sundhed i form af aktive unge.

DGI Street giver den gas til DGIs Landsstævne 17 i Ållern, hvor de arrangerer events for stort set de samme idrætter, som GAME arbejder i. De har blandt andet indgået et samarbejde med The Boss omkring et skateevent. Intet ondt om The Boss og der kan være mange grunde, men når nu DGI er foreningernes organisation, kan man jo overveje, hvorfor de laver et skatearrangement med en shop og ikke en af Aalborgegnens skateboardforeninger.

DIF

Og så skal vi jo ikke glemme Danmarks Idrætsforbund. På deres hjemmeside er der et hav af formål, politikker, visioner, så man kan næsten finde en overskrift til alt der drejer sig om idræt eller bevægelse. Overordnet set så repræsenterer DIF sportsdanmark. Det er dem, der sørger for at internationale regler overholdes i de danske ligaer fx at en fodbold nu vejer det den skal og at en håndboldbane har den rette størelse mv. DIF er tvunget til at indlede et samarbejde omkring konkurrence- og elitelementet i skateboarding. Som de fleste ved, er skateboarding blevet en prøvediciplin ved OL 2020. Derfor skal DIF, der repræsenterer Danmark over for den internationale olympiske komite (IOC), sørge for at få organiseret elitepotentialet, så vi kan stille med en medaljesluger i 2020 (læs mere i WDBM #13, der er på gaden nu). Der har været tale om at dansk rulleskøjteforbund, der –måske tilfældigt – netop har skiftet navn til Rullesport Danmark, også skulle stå for skateboarding. På Rullesport Danmarks FB profil, der også har fået et pænt billede af Frederik Høpffner i profilen, kan man læse:

Rullesport Danmark er den fælles union, for de forskellige discipliner indenfor rullesport:

- Fitness og speed

- Skaterhockey

- Kunstløb

- Freestyle

- Roller Derby

- Løbehjul

- Skateboard

Så de er altså den union, som vi er dækket ind under. Men hvad vil de så?

Deres formål (mission) er, at organisere og udvikle rulleskøjte-, og løbehjulssporten i Danmark. Men det er jo ikke skateboard? Og organiseringen er vel ikke et mål i sig selv?

Med de forpligtigelser, som DIF har over for IOC, så kan vi være sikker på, at det ikke er de sidste, vi har hørt fra den side. Og spørgsmål er om ikke forpligtigelserne for IOC gør, at DIF rykker uanset om vi skatere er med eller ej.

Dansk skateboardfællesskab?

Der har været et par forsøg på at samle danske skatere i en union eller forbund, dog indtil videre uden den store succes. Det kan der være mange grunde til. En af dem kunne være, at de hidtidige forsøg ikke har formået at formulere et klart formål. Altså fortalt os, hvad vi skal med en union, forbund, fællesskab eller hvad barnet nu skal hedde. Hvilken værdi skal unionen skabe, og hvordan. Skal organet hjælpe udsatte unge med at få en aktiv hobby, arbejde for sundere unge, sikre at sportslige regler overholdes eller noget helt andet?

Der går rygter om, at en initiativgruppe er gået i dialog med DIF om, hvordan et forbund kunne organiseres. Vi må håbe, at der denne gang kommer et klart formål. Et formål, der kan sikrer, at organiseringen gavner skateboard-danmark i bred forstand, og ikke blot den moderorganisation, som den eventuel bliver en del af.

Uden et defineret formål med organiseringen, bliver organiseringen målet i sig selv og det bliver svært for os skatere at vide, hvad vi bakker op om eller vælger fra.